04 MAI
Fossibiler og elbiler som kjører i solnedgang

Det er ikke lenger noen tvil om hvilken bil som er mest miljøvennlig!

Elbiler genererer stadig mindre klimagassutslipp. En ny internasjonal studie viser at det ikke er noen tvil - elbilen er klart mer miljøvennlig gjennom hele levetiden sammenlignet med en fossilbil 🚘

Ny livsløpsanalyse

En livsløpsanalyse beregner utslipp og andre miljøaspekter knyttet til hele livsløpet til et produkt eller en tjeneste, og brukes ofte til å sammenligne utslipp fra fossilbiler med elbiler.

En ny livsløpsanalyse har blitt gjennomført av forskere fra Universität der Bundeswehr München sammen med Chalmers University of Technology Gothenburg. I analysen har utslippene fra 790 bilmodeller blitt undersøkt, fra råmaterialer til produksjon, bruk og drift, til bilen vrakes eller gjenvinnes. Rapporten viser at en elbil sammenlignet med en fossilbil kan kutte klimagassutslippene med opptil 89 prosent.

Elbilens miljøpåvirkning

I hvor stor grad strømmen som benyttes til produksjon og drift er fornybar har betydning for det totale klimagassutslippet knyttet til elbil, men elbilen kommer stort sett bedre ut når man ser på hele verdikjeden. Den kommer aller best ut dersom det er fornybare energikilder som tas i bruk, både i produksjon og drift (lading).

Strømmen som benyttes i Norge kommer hovedsakelig fra fornybare energikilder, som gjør at klimagassutslipp knyttet til strøm i Norge er relativt lav. Rapporten viser at det skal mye til for at fossilbiler kommer bedre ut enn elbilen.

Livsløpsanalysen tar også resirkulering av elbilens batteri med i beregningen. Det er knyttet relativt mye utslipp til produksjon av batteriet til en ny elbil, men grunnet resirkulering av batteriet kan store deler av utslippene knyttet til batteriproduksjon trekkes vekk. Det totale utslippet vil derfor reduseres betydelig.

Elbilbatteriet er også mye mer effektiv enn motoren til en fossilbil, i tillegg til at strømmen som bilen lader med er vesentlig grønnere enn utslippene fra bensin og diesel.

Historiske livsløpsanalyser

CO2-utslippet har gått kraftig ned de siste årene, og fortsetter å synke. Grunnet mer effektiv produksjon av både selve bilen og elbilbatteriet, bruk av energi som er grønn til både produksjon og drift av elbilen, blir elbilen bedre og bedre sammenlignet med en fossilbil.   

En livsløpsanalyse fra 2014 viser at elbilen kuttet klimagassutslippene med 40 prosent, og i 2015 hadde reduksjonen økt til 64 prosent. I 2021 kunne elbilen kutte klimagassutslippene med 69 prosent, og i 2022 viser altså livsløpsanalysen at elbilen kan kutte utslippene med hele 89 prosent. Disse tallene viser at elbiler er vesentlig mye mer bærekraftig enn fossilbiler – og stadig øker forspranget!


Andre nyheter

Det grønne skiftet krever gjennomførings­kraft: 1. desember blir vi Aneo.

Fornybar energi har aldri vært viktigere enn nå. For å lykkes med det grønne skiftet trengs det både innovasjon, satsing og stor gjennomføringskraft. Derfor krever det noen som går foran og baner vei. Noen som tør å se på utfordringer fra et annet perspektiv, som tør å satse nytt, og som tør å satse nå. Ikke i fremtiden. Og det er her Aneo kommer inn:

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.