04 MAI
Naboer som lader elbilen sin med Ohmia Charging ladeanlegg

Skal dere eie ladeanlegget selv? Eller ha elbillading som en tjeneste?

Det er store forskjeller på å eie et ladeanlegg selv og å ha elbillading som en tjeneste. Før dere bestemmer dere for løsning er det avgjørende å kartlegge hvilke ønsker og behov beboerne har. Dere bør også se på hva det koster boligselskapet, og hvor mye beboere må betale fra egen lomme. Her kan du lese mer om hovedforskjellene ⚡️

Elbillading som en tjeneste

Har du elbillading som en tjeneste er det ladeleverandør som tar all administrasjon og kostnad for prosjektering og installering av ladeanlegget. Ladeleverandør eier alt tilknyttet anlegget, og lading leveres som en komplett tjeneste til beboerne. Det betyr et administrasjonsfritt ladeanlegg for styret. Boligselskapet betaler en liten fast månedspris for tilgang til tjenesten, i form av en minimal økning i felleskostnader.

Beboere som ønsker lading bestiller et ladeabonnement og får tilsendt en ladeboks. For en fast og forutsigbar månedspris er alt inkludert i ladeabonnementet. Både drift av anlegget, forsikringer, garanti, teknologiske oppdateringer og kundeservice. Ikke minst er alt strømforbruk inkludert – det betyr at dere ikke trenger å tenke på svingninger i strømprisen - månedsprisen er den samme uansett.

Ohmia Charging bygger et topp moderne og høyteknologisk ladeanlegg som gir lademulighet for alle. Det eneste kunden trenger å tenke på er å koble laderen til bilen – enkelt, smart og forutsigbart!

Eie ladeanlegget selv

Å eie et ladeanlegg krever at boligselskapet tar kostnaden for infrastrukturen og beboerne kjøper og eier sin egen ladeboks. Går man for en slik løsning må boligselskapet finansiere dette selv. Med en eie-selv-løsning må styret administrere anlegget og tilkalle fagfolk ved nye installasjoner av ladere, retting av feil eller ved pålagte kontroller. Man må også ta høyde for den rivende utviklingen som skjer innenfor ladeteknologien. Det kan være man tidligere enn antatt må gjøre reinvesteringer på anlegget for å kunne følge takten og behovet beboere har for lading i fremtiden.  

En eie-selv-løsning gir boligselskapet full kontroll over ladeanlegget, men også et stort ansvar for å undersøke en rekke faktorer for å fatte riktige beslutninger i ulike situasjoner. Det kan føre til utfordringer og stor frustrasjon dersom det er uenigheter i boligselskapet om hvem som skal ta kostnaden. Slike problemstillinger eksisterer ikke ved en tjenesteløsning.

Hvilken løsning passer best for oss?

Når man skal vurdere å eie eller ha elbillading som en tjeneste er det en rekke faktorer som spiller inn. Hvilken løsning som foretrekkes avhenger ofte av boligselskapets forutsetninger. Det er ingen hemmelighet at på (veldig) lang sikt vil det være billigere å eie anlegget selv, men det er viktig å være innforstått med at det vil påløpe kostnader for vedlikehold, kontroller, fakturering, installasjon av nye ladere og lignende underveis. Ikke minst vil det kunne bli store kostnader ved utskiftning av anlegget når nye ladebehov oppstår for fremtidens elbiler. Om boligselskapet må ta opp lån for å installere ladeanlegget vil det også påløpe rentekostnader.

Det kommer ofte som en overraskelse på mange hvor stor og tidkrevende jobb det er for styret i boligselskap å ha ansvaret for ladeanlegget. Ved å få elbillading som en tjeneste levert av en profesjonell aktør er det verken arbeid eller ansvar for boligselskapet, og alle beboerne får mulighet til å lade, samt hjelp og oppfølging når de trenger det – til en fast pris hver måned!


Andre nyheter

Det grønne skiftet krever gjennomførings­kraft: 1. desember blir vi Aneo.

Fornybar energi har aldri vært viktigere enn nå. For å lykkes med det grønne skiftet trengs det både innovasjon, satsing og stor gjennomføringskraft. Derfor krever det noen som går foran og baner vei. Noen som tør å se på utfordringer fra et annet perspektiv, som tør å satse nytt, og som tør å satse nå. Ikke i fremtiden. Og det er her Aneo kommer inn:

Fra og med 1. juli kommer det nye regler for hjemmelading!

Du lader kanskje på «gamlemåten» – i en jordet husholdningskontakt? Det kan du fortsette med hvis du skal nødlade, men nye installasjoner må nå følge den reviderte NEK 400-standarden.

Skal du på ferie med elbil i sommer? Vi gir deg tipsene for en suksessfull tur!

Det er sommer. Det blir (forhåpentligvis) sol. Det er tid for å dra på ferie på (lande)veien med elbil. Her har vi samlet noen smarte tips og råd som du kan ha med deg på turen.